Els Grallers

Les Gralles


Una Mica d'històriaLes gralles són l’instrument que des de sempre s’ha usat per acompanyar els diferents moments d’una actuació castellera, per tant, són un element bàsic en una colla com els Castellers de Vilafranca. Tots els castells es basteixen al so de la gralla i el timbal. La gralla és un instrument de vent que amplifica el so produït per una inxa de canya. El so de l’instrument és bastant fort, de manera que resulta ideal per tocar al carrer i escampar les seves melodies als quatre vents. Un grup de gralles complert el formen tres gralles (que toquen a tres veus) i un timbal.

Els anys que els Castellers de Vilafranca van iniciar la seva activitat (en plena dictadura franquista) hi havia molt poca gent que es dediqués a tocar aquest instrument. La gralla estava travessant un període decadent, i de fet, va estar a punt de deixar-se de tocar. En aquells primers anys els grallers que seguien la colla eren de fora de Vilafranca: venien de poblacions del voltant com Sitges, l'Arboç i el Vendrell, entre d'altres.

La primera colla de grallers de Vilafranca que va acompanyar els verds era formada per Ton Rubires, Lluís Gímenez i Pere Bayer, van estrenar-se just 1958, en la celebració del desè aniversari de la colla Castellers de Vilafranca. Van estar uns quants anys acompanyant diverses actuacions dels verds, a vegades amb altres grallers actuant com a substituts.

A la dècada dels anys 70 es va iniciar un ressorgiment de la música i les tradicions populars, també de la gralla. A partir d’aleshores cada cop hi va haver més gent jove que aprenia a tocar-la. Des de meitats d’aquesta dècada dels 70, un grup de joves anomenats “grallers de Vilafranca” enceta de nou l’acompanyament dels verds a tot arreu on actuen. La colla de grallers arriba a disposar d’una dotzena de músics que van alterant-se en les sortides de castells.

Des de la dècada dels 80 fins a l’actualitat, les colles de grallers que han acompanyat els Castellers de Vilafranca s’han anat succeint durant més o menys temps. El més habitual és que hi hagi tres o quatre colles de grallers que es reparteixen les sortides al llarg de l’extens calendari casteller de cada any.

Actualment, hi ha quatre grups de grallers que acompanyen els Castellers en totes les sortides que fan. Són Els Vernets, els Grallers de l'Artús, els Grallers Toc de Bacus i les Pampolines.


Una Mica d'històriaDeixant de banda la gralla i el tabal, en l'apartat dedicat a la relació entre la música i els Castellers de Vilafranca, també cal referir-se a uns Goigs a Sant Miquel que, en honor del patró de la colla, el 1971 va escriure el vilanoví Ricard Vives i Sabaté i va musicar mossèn Josep Maideu i Auguet, prevere i organista de la basílica de Santa Maria.

Des del 2010 els Castellers de Vilafranca disposen d’un himne de la colla amb lletra escrita per Ricard Rafecas i música composada per Lluís Giménez.


Les Pampolines


Nom: Les Pampolines
Membres: gralleres (Maria Bernabeu, Júlia Carrillo i Marina Robert ) timbal ( Gabriel Molero )
Data fundació: 15 juliol de 2011 a Vilafranca del Penedès
Contacte: 677197426/Marina i 649968634/Gabi  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
Ressenya: És un jove grup del Penedès. Van coincidir diferents músics que en aquell moment no tenien grup i van decidir crear les Pampolines.
En la seva curta història ja han fet cercaviles i actuacions castelleres. El grup té la peculiaritat de que totes les gralles són dones, cosa poc freqüent.Gralleres Pampolines

Els VernetsMembres: Joan Reyes (gralla primera), Miquel Benito (gralla segona), Xavier Bayer (gralla baixa) i Lluís Giménez (timbal).

Any de formació: 1981, a la colla desde 1982

Contacte: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la Tel. 93 818 08 33

web: http://elsvernets.vilaentitats.cat/

Resenya: La colla "Els Vernets" es forma el 1981 d'aleshores ençà ha participat a moltes festes d'arreu de Catalunya i a diverses trobades fora del país. Des del 1982 acompanyen a la colla de Castellers de Vilafranca en algunes de les seves sortides. Han realitzat nombroses cercaviles al costat de tota mena de balls populars i entremesos (moixiganga, gegants, cavallets, nans, bastoners, etc), també han efectuat força concerts i balls amb música de gralla.

Fins al moment aquest grup de grallers ha enregistrat 7 treballs; el primer fou "Ball de gralles" (Audio-visuals de Sarrià, 1987), el segon "El tremendo - Ball de gralles" (Tram, 1991), el tercer "Gralles i gegants" (Audio-visuals de Sarrià, 1999), el quart “Música per a gralla d’autors vuitcentistes” (Fonoteca de Música Tradicional – Departament de Cultura, 2003), el cinquè “Terços amunt” (Discmedi, 2003), el sisè “Civernets” (Temps Record, 2007) i el darrer “Força, equilibri, valor i... gralles” (C.d.Vilafranca, 2011). També han participat en d'altres discos col·lectius com ara "Julian Romano, cent anys", "Grallers de Vilafranca" i “Tradicionàrius 2005”.

"Els Vernets" des de sempre han treballat en la recerca i difusió de la música tradicional de les nostres contrades. L'estil de la colla es caracteritza sobretot per la nombrosa recuperació de temes musicals d'antics grallers que havien quedat oblidats, en especial han conreat el repertori que havia sonat a cavall dels segles XIX i XX.

Les recerques dels integrants d' "Els Vernets" en el món de la gralla, a més dels discs, també queden reflectides en diferents articles, i en 4 volums de la col·lecció "Calaix de Solfa". Llibres dedicats als compositors Francesc Toldrà, Ramon Roig, Feliu Monné i a la música de gralla a l’entorn del fet casteller. També han participat en alguns treballs de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura; com són les recerques entorn de vells grallers, la recuperació de la gralla baixa i la reutilització de les gralles en sib.

"Els Vernets" han volgut seguir l'estil de les formacions de grallers clàssiques, les que sonaven fa un centenar d'anys en el que en podríem anomenar l'època d'or de la gralla. Aleshores les formacions eren de tres grallers (gralla primera, gralla segona i gralla baixa) i un timbaler. Així doncs el repertori d' "Els Vernets" està tocat a 3 veus, amb una tessitura i arranjaments que volen imitar els millors moments de la gralla. Això els ha portat a treballar també per a la recuperació i la millora tècnica dels instruments en col·laboració amb els millors luthiers del país.

En resum, doncs, ara per ara els Vernets són una colla amb més de 30 anys de vida. Mercès als seus treballs de recerca, són els grallers que han publicat més i els que han tingut una major producció discogràfica.


Grallers Els Vernets- 1


Segueix-nos a »

Castellers de Vilafranca

Contacte i Contractació »

Carrer del General Prim, 11
"Cal Figarot"

+34 681 02 73 80

info@castellersdevilafranca.cat

Patrocinadors »

  Ajuntament de Vilafranca del Penedès la xarxa logo DO penedès  smp 2   
  sia biosca 2 munne mas tinell  sabadell  
Desenvolupament web per Indesai | Disseny web per FeedbackMP
Patrocinadors i Col·laboradors |
Manteniment Informàtic Barcelona | Posicionament Web
Avís legal | 2018 Castellers de Vilafranca tots els drets reservats
x